Zargana Nasıl Yakalanır

ZARGANA AVCILIĞI

Mevsimsel olarak kıyı sularında yem balıklarının yoğunlukta olduğu bölgelerde yaşam süren Zargana balığı kıyıdan ve tekne ile farklı yöntemler içeren avlanma şekilleri ile oldukça verimli av verir.

Zargana hangi yem ve oltayla nasıl yakalanır

Canlı yem,ipek,kaşık ile avlanmaları oldukça basittir.Zargana balığının avlanma yöntemlerini iki gurupta değerlendirmekte fayda vardır.

KIYIDAN ZARGANA AVCILIĞI :

Canlı Yem Kullanarak;Gümüş(Aterina),Çaça,Papalin,Kraça balıkları ile Zargana avlamak mümkün iken,şerit şeklinde kesilmiş kuyruk altı yem,midye kenarları,sardalye bağırsağı,sülünez ile de avı mümkündür. Beden misinası olarak 0,30-0,35 ölçülerinde monofilament misina kullanmamız yeterli olur iken,köstek olarak 0,15-0,20 florokarbon misina kullanmamızda fayda vardır.İğne seçimi için 1522 veya 1521 uzun pala çapraz 7-8-9 numaralar ideal ölçülerdir.

Canlı balık kullanarak gerçekleştireceğimiz Zargana avcılığında iğnemizi yemin kuyruk üstünden orta kılçığa vurmadan takmaya özen göstermeliyiz.Yemimizin atış sonrası suda canlı kalması av performansı açısından oldukça önemlidir.Midye,sülünez vs. yem kullandığımızda atış sonrası takımımızı kıyıya doğru sürtme yaparak çekmek zargana avcılığında verim sağlar.Takım kurgusunda ihtiyaç duyduğumuz en önemli malzeme 40-60gr.ağırlığında su yüzeyinde durabilen bir şamandıradır.

Kıyıdan zargana yakalamak için kullanılabilecek olta takımı

Beden misinamıza monte edeceğimiz şamandıranın diğer ucuna en az bir kulaç (1,20-1,50mt.)köstek misinası bağlamamız yeterlidir.Köstek misinamızın ucunda uygun tek bir iğne takımımızı tamamlar.
 
Kıyıdan kamış ile kandırıcı kullanarak zargana avcılığı yapmayı düşündüğümüzde köstek misinamızı 20-25 cm. daha uzun tutmamız,şamandıramızı ise şeffaf renk Kullanmamız av performansımızı güçlendirir.Köstek ucuna monte edeceğimiz 00,0 numara kaşık veya ipek at-çek avcılığı ile zargana avlamamıza yeterlidir.

TEKNE İLE ZARGANA AVCILIĞI

İpek veya Kaşık Kullanarak:Tekne ile zargana avcılığında oldukça sağlam ve esnek olmayan mukavemetli 0,25-0,28 monofilament misina kullanmalıyız,unutmamalıyız ki özellikle kaşık ile avlanır iken sinarit palazı,melenur,trakonya,ıskarmoz,palamut,torik,
uskumru vs. balıklar da takımımıza atlayabilir.İpek ile zargana avı yapacağımızda beden misinamıza monte edeceğimiz 20 gr.lık bir ağırlık yeterlidir.

Tekneden zargana avında hangi yem ve oltayla kullanılır

Ağırlık önüne yine orta boy bir fırdöndü ve devamında köstek misinası olarak 0,20-0,25 sağlam 8-10 kulaç(10-12 mt.)monofilament misina ve en son ucuna halka şeklinde piyasada mevcut bulunan ipek monte etmemiz yeterlidir.Renk olarak turuncu her zaman çok daha iyi av performansına sahiptir.Halka şeklinde bulunan ipeği köstek misinamıza bağlamamıza müteakip makas ile düğümü keserek sağa sola iki saçak şekline getirmeliyiz.Ağırlık fırdöndü arkasında ve beden misinasında geriye doğru serbest olmalıdır.

Zargana avında kaşık kullanımı

Teknemiz rölanti üstü hızda seyir halinde iken ipeği suya salarak fırdöndündü sonrası  16-20 kulaç(20-25 mt.) beden misinasını salarak ince bir paket lastiğini beden misinamıza monte etmeliyiz.Teknemizde herhangi sabit bir noktaya lastiği geçirmemiz yeterli olup seyir hailde sürekli lastiğe bakmalıyız.İlk vuruşta lastikteki  çok kısa esnemeler bizi yanıltabilir taki lastiğin 20-25 santim esnemesi ve tekrar aynı şekli alması balığın yakalandığının habercisidir.

Tekneden zargana avında kullanılabilecek olta takımı

Zarganayı çekmeye başladığımızda motor boşta olmalı mümkün mertebe hareket Halide takımı toplamamalıyız,aksi takdirde misinamızın gam yapması ve burkulmasına neden oluruz.Köstek misinamıza kaşık monte edeceğimiz zaman 00,0.1 numaralı kaşıkları kullanmalıyız.

Tekneden zargana avında kullanılabilecek olta takımı

Kaşık ile zargana avında beden misinamızı bir miktar daha uzun kullanmakta fayda vardır özellikle güneşli ve açık havalarda kaşık ile yapılan avlar çok daha başarılı olur.Takımımızın elimizde olması ve fasılalarla yarım kulaç çekerek bırakmamız zargana için tam bir kandırıcı olur.Kaşık ile zargana avımızda unutmamalıyız ki zargana harici çok daha başka balıklar takımımıza atlayabilir.Tüm oltacılara rasgele.

 

HAZIRLAYAN:
Turgay SEZGİN
www.geliboluoltacilari.com

Kredi Kartı Ödeme